Wijnen

In de Alentejo brengt de Rota do Vinho u langs de bekende wijnmakerijen (adegas). De Alentejo heeft 22.000 hectaren druiven. Naast het bezoek aan de wijnmakerijen is het voor de liefhebbers ook interessant om een bezoek te brengen aan het wijnmuseum dat gelegen is in de plaats Redondo.

De Alentejo is onderverdeeld in acht subregio´s, Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidigueira, Évora, Moura en Granja Amarelerja. Bij de 'DOC (Denominação de Origem Controlada) wijnen' mogen alleen druiven uit die regio gebruikt worden. Voor rode wijn zijn dat bv. de Trincadeira, Aragonez en Castelão of Periquita. Een aantal voorbeelden van druivensoorten voor witte wijn zijn: Siria, Rabo de Ovelha en Antão Vaz. Een hectare aan wijngaard levert tussen de 4 en 8 ton per jaar op.

Adega Cooperativa de Borba was de eerste adega die als coöperatieve wijnmakerij gesticht is in de Alentejo. Dit is één van de grootste wijnmakerijen. Zij hebben 2.200 hectaren druiven en produceren gemiddeld zo´n 11 miljoen flessen wijn per jaar.

Herdade de Esporão ligt in Reguengos de Monsaraz en bestaat uit 180 hectaren aan wijngaarden. In 1996 is er een indrukwekkende eigen dam gebouwd met een inhoud van 4.000.000 m3 om een irrigatiesysteem aan te leggen voor de wijngaarden. Verder ontvangen ze graag toeristen voor rondleidingen en het proeven van wijn. Ook hebben ze een eigen restaurant waar regionale lekkernijen worden geserveerd, natuurlijk in combinatie met hun wijnen van zeer hoge kwaliteit.

Saude oftewel Proost!